Jij denkt dat ik voor je koffie kom. Maar ik kom voor je lepeltje. Lepeltje lepeltje

maandag 23 februari 2015

Ottersporen speuren


Nee, geen komkommernieuws, het is nog winter
De Twentse otter keert heus weer
Via de kronkels van de Dinkel
Zet hij zijn zwemvliesschreden neer

 Het is geen wolf
Of Veluwepuma
Geen bruine beer noch WC-cobra
Maar doet voorzichtig, neemt de zebra

Kijkt goed uit bij oversteken
Links, rechts, links, liefst nog een keer
De schrik zit er nog stevig in,
Geen geplette otters meer!

Als ik toch een otter was,
Ging ik ook meanderen
Bochten volgen van de Dinkel
En vele vissen vangenOm mijn nominatie tot Dichter bij Overijssel te vieren en mijn blijdschap hierover te delen, zet ik me in - zeker tot 4 maart de uitreiking-  om tot gedichten te komen met een relatie met Overijssels nieuws of elementen. Tone of voice, woorden vinden, passend in deze mooie nieuwe puzzel. Al zoekend naar aanknopingspunten, trof ik dit bericht bij RTV Oost:

 
Het heeft er alle schijn van dat opnieuw een otter de Dinkel als leefgebied heeft gekozen. Het afgelopen weekeinde zijn verse sporen gevonden van een otter op drie plaatsen in het stroomgebied van de Dinkel in Twente. Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia.
Carl Derks van de Otterwerkgroep in Overijssel trof langs de Dinkel sporen aan in Losser, bij de Snoeijinksbeek en langs de oevers in het Lutterzand. Dat betekent dat er opnieuw sprake is van een 'Twentse' otter. Dat was niet verwacht nadat de enige otter die sinds 1945 in Twente is gesignaleerd begin dit jaar dodelijk verongelukte op de Dinkelbrug bij natuurgebied Ottershagen.

Met de vondst van verse sporen in het afgelopen weekeinde staat vast dat er in ieder geval één otter langs de Dinkel actief is. Het vermoeden bestaat dat meerdere otters via het stroomgebied van de Vecht hun weg naar de Dinkel weten te vinden.