Jij denkt dat ik voor je koffie kom. Maar ik kom voor je lepeltje. Lepeltje lepeltje

donderdag 18 maart 2010

Uit de Stentor: Kleine dichter tussen grote namen op boekenweekspektakel

Boeken en woorden vullen de schouwburg Deventer boekenweek


door Francisca Muller. maandag 15 maart 2010 | 08:00 |


DEVENTER - Twee dames, allebei een trolleykoffer achter zich aan zeulend, marcheren door de foyer van de Deventer Schouwburg.


Op weg naar een signeersessie van een van de schrijvers die hier deze middag te gast zijn tijdens het Boekenfestival. ,,Wat er in die koffers zit? Boeken natuurlijk!'', klinkt het in koor. De ex-schoonzussen, de één uit Noord-Holland en de ander uit Limburg, hebben deze middag in Deventer met elkaar afgesproken om handtekeningen van schrijvers te 'scoren'. En natuurlijk te luisteren naar voordrachten en interviews.

Ze kunnen hun hart ophalen, want verschillende bekende schrijvers zijn present bij het festival ter gelegenheid van de Boekenweek. Dimitri Verhulst, Thomas Rosenboom en schrijver-dichter des vaderlands Ramsey Nasr bijvoorbeeld. En, op de valreep, Arthur Japin. Hij vervangt Connie Palmen, wier echtgenoot Hans van Mierlo deze week overleed.

Bij de signeertafel ook de oud-Deventerse Karen de Zwart, die een forse stapel Japins uit haar rugzak haalt om te laten signeren. Ze heeft ook een van zijn voorleessessies bijgewoond. ,,Geweldig, hoe hij dat doet. Hij leest eigenlijk niet eens voor, hij dráágt voor. En alles helemaal uit zijn hoofd. Je kunt merken dat hij ook een theaterachtergrond heeft.''

Het is deze middag niet alleen maar literatuur wat de klok slaat. Er is ook muziek rond het Boekenweekthema en in het naastgelegen filmhuis draaien bijpassende films. Zoals 'De Helaasheid der dingen', de verfilming van de roman van Dimitri Verhulst. De schrijver zelf laat zich twee keer interviewen en boeit het publiek met zijn ontspannen verteltrant, compleet met Vlaams accent.

Tussen het schrijversgeweld valt de Deventerse Mariska de Groot op. Zij is deze middag uitgenodigd om haar gedichten ten gehore te brengen. Niet voor een groot publiek; integendeel. Ze noemt zichzelf fluisterdichter omdat ze haar gedichten exclusief bij mensen in het oor fluistert.

Omdat ze zelf klein van stuk is gebruikt ze een trapje om op gelijke hoogte met haar toehoorders te komen. ,,Het is voor mij een manier om mijn poëzie over te brengen. Op een podium kom ik wat minder tot mijn recht, maar in één-op-éénsituaties wel. Heel spannend, want fluisteren heeft iets intiems. Des te leuker als mensen het dan weten te waarderen.'' Het feit dat ze haar gedichten steeds aan één persoon toevertrouwt betekent automatisch dat het publiek dat ze deze middag kan bereiken, niet al te groot is. Maar dat vindt ze helemaal niet erg. ,,Het leuke is dat er zo iets te wensen overblijft voor de mensen die het níet kunnen horen. Je moet het vervelend vinden als je het misloopt.''

Deventenaar Jan de Groot wordt bij het verlaten van de schouwburg 'gestrikt' door de Deventer dichteres en luistert aandachtig naar haar gedicht. ,,Heel bijzonder'', zegt hij na afloop.

Het Boekenfestijn trekt uiteindelijk een kleine 500 bezoekers en dat stemt organisator Ingrid van Bergenhenegouwen tevreden. ,,Mensen zijn enthousiast over het programma.'' Van concurrentie met het optreden van Annejet van der Zijl was geen sprake, zegt ze. De schrijfster die deze week een biografie over Prins Bernhard uitbracht, was gistermiddag te gast bij Deventer Literair. ,,We hebben van te voren contact gehad met de organisatie. Qua tijd overlapte het elkaar wel enigszins maar het zat elkaar niet in de weg.


Een bijzondere verschijning in de Deventer Schouwburg tijdens het Boekenfestival: dichteres Mariska de Groot. Zij fluistert haar poëzie bij mensen in de oren. foto's Ab Hakeboom

Geen opmerkingen: