Jij denkt dat ik voor je koffie kom. Maar ik kom voor je lepeltje. Lepeltje lepeltje

donderdag 18 maart 2010

Uit de Stentor: Kleine dichter tussen grote namen op boekenweekspektakel

Boeken en woorden vullen de schouwburg Deventer boekenweek


door Francisca Muller. maandag 15 maart 2010 | 08:00 |


DEVENTER - Twee dames, allebei een trolleykoffer achter zich aan zeulend, marcheren door de foyer van de Deventer Schouwburg.


Op weg naar een signeersessie van een van de schrijvers die hier deze middag te gast zijn tijdens het Boekenfestival. ,,Wat er in die koffers zit? Boeken natuurlijk!'', klinkt het in koor. De ex-schoonzussen, de één uit Noord-Holland en de ander uit Limburg, hebben deze middag in Deventer met elkaar afgesproken om handtekeningen van schrijvers te 'scoren'. En natuurlijk te luisteren naar voordrachten en interviews.

Ze kunnen hun hart ophalen, want verschillende bekende schrijvers zijn present bij het festival ter gelegenheid van de Boekenweek. Dimitri Verhulst, Thomas Rosenboom en schrijver-dichter des vaderlands Ramsey Nasr bijvoorbeeld. En, op de valreep, Arthur Japin. Hij vervangt Connie Palmen, wier echtgenoot Hans van Mierlo deze week overleed.

Bij de signeertafel ook de oud-Deventerse Karen de Zwart, die een forse stapel Japins uit haar rugzak haalt om te laten signeren. Ze heeft ook een van zijn voorleessessies bijgewoond. ,,Geweldig, hoe hij dat doet. Hij leest eigenlijk niet eens voor, hij dráágt voor. En alles helemaal uit zijn hoofd. Je kunt merken dat hij ook een theaterachtergrond heeft.''

Het is deze middag niet alleen maar literatuur wat de klok slaat. Er is ook muziek rond het Boekenweekthema en in het naastgelegen filmhuis draaien bijpassende films. Zoals 'De Helaasheid der dingen', de verfilming van de roman van Dimitri Verhulst. De schrijver zelf laat zich twee keer interviewen en boeit het publiek met zijn ontspannen verteltrant, compleet met Vlaams accent.

Tussen het schrijversgeweld valt de Deventerse Mariska de Groot op. Zij is deze middag uitgenodigd om haar gedichten ten gehore te brengen. Niet voor een groot publiek; integendeel. Ze noemt zichzelf fluisterdichter omdat ze haar gedichten exclusief bij mensen in het oor fluistert.

Omdat ze zelf klein van stuk is gebruikt ze een trapje om op gelijke hoogte met haar toehoorders te komen. ,,Het is voor mij een manier om mijn poëzie over te brengen. Op een podium kom ik wat minder tot mijn recht, maar in één-op-éénsituaties wel. Heel spannend, want fluisteren heeft iets intiems. Des te leuker als mensen het dan weten te waarderen.'' Het feit dat ze haar gedichten steeds aan één persoon toevertrouwt betekent automatisch dat het publiek dat ze deze middag kan bereiken, niet al te groot is. Maar dat vindt ze helemaal niet erg. ,,Het leuke is dat er zo iets te wensen overblijft voor de mensen die het níet kunnen horen. Je moet het vervelend vinden als je het misloopt.''

Deventenaar Jan de Groot wordt bij het verlaten van de schouwburg 'gestrikt' door de Deventer dichteres en luistert aandachtig naar haar gedicht. ,,Heel bijzonder'', zegt hij na afloop.

Het Boekenfestijn trekt uiteindelijk een kleine 500 bezoekers en dat stemt organisator Ingrid van Bergenhenegouwen tevreden. ,,Mensen zijn enthousiast over het programma.'' Van concurrentie met het optreden van Annejet van der Zijl was geen sprake, zegt ze. De schrijfster die deze week een biografie over Prins Bernhard uitbracht, was gistermiddag te gast bij Deventer Literair. ,,We hebben van te voren contact gehad met de organisatie. Qua tijd overlapte het elkaar wel enigszins maar het zat elkaar niet in de weg.


Een bijzondere verschijning in de Deventer Schouwburg tijdens het Boekenfestival: dichteres Mariska de Groot. Zij fluistert haar poëzie bij mensen in de oren. foto's Ab Hakeboom

Luister, ik fluister bij RTV Oost

Mijn '30 seconds of fame' hier te zien, in het programma 'Tijd voor Theater' door Peter Schoof.
http://www.rtvoost.nl/programma/programma.aspx?pid=217 Insteken op minuut 10...

zaterdag 13 maart 2010

Dief in de nacht, versie 2

Kunstenaar Baski (www.baski.nl) laat tekstschrijvers verhalen bij zijn Deventer wintertaferelen. Zelf dicht ik bij zijn schilderijen. Eind 2010 zal er een tentoonstelling komen, van deze 'fushion' van kunstdisciplines.





Dief in de nacht

Eerst heeft zij zijn hart gestolen
Het brak in duizend stukken
Hij stopte ze in zijn zak
Borg ze op

Naast duizend herinneringen
Zijn onderbroeken en sokken
Er bovenop een dikke trui
De deur in het slot

Het is niet voor het eerst
Maar deze keer
Komt hij niet weer
Aftocht zonder omkijken

Op zijn rug draagt hij
De scherven
In zijn borst
Voelt hij verslagen

MdG

vrijdag 12 maart 2010

Dief in de nacht

Kunstenaar Baski (www.baski.nl) laat tekstschrijvers verhalen bij zijn Deventer wintertaferelen. Zelf dicht ik bij zijn schilderijen. Eind 2010 zal er een tentoonstelling komen, van deze 'fushion' van kunstdisciplines.



Dief in de nacht

Eerst heeft hij haar hart gestolen
Het brak in duizend stukken
Hij stopte ze in zijn zak
Borg ze op

Naast duizend herinneringen
Zijn onderbroeken en sokken
Er bovenop een dikke trui
De deur in het slot

Het is niet voor het eerst
Maar deze keer
Komt hij niet weer
Aftocht zonder omkijken

Op zijn rug draagt hij
De scherven
In zijn borst
Voelt hij verslagen



MdG

woensdag 10 maart 2010

In de pers...

DEVENTER De voorbereidingen voor de Deventer Boekenweek zijn in volle gang. Tijdens de boekentiendaagse (10 tot en met 20 maart) neemt het ZondagBoekenfestival op 14 maart in de Deventer Schouwburg een speciale plaats in. De werkgroep, bestaande uit coördinator Ingrid van Bergenhenegouwen, Aloys Alma (Schouwburg), Corrie Folkersma (Bibliotheek) en Lilian Vos (Leeuwenkuil/ Kunstcircuit), heeft een interessante middag in petto.
Het is dit jaar de derde keer dat het ZondagBoekenfestival wordt gehouden. ,,In april vorig jaar, dus vlak na de Deventer Boekenweek 2009, zijn we al begonnen met de voorbereidingen voor de week van 2010. Het is een hele leuke klus om te doen, maar ook intensief. In het begin vergaderen we eens per twee maanden, maar naarmate de Boekenweek dichterbij komt, zitten we veel vaker bij elkaar. Het ZondagBoekenfestival is vooral een kwestie van veel regelwerk. Zo moeten er bijvoorbeeld schrijvers geboekt worden. Aangezien de bibliotheek diverse contacten onderhoudt met schrijvers en hun impresariaten, ligt hier een duidelijke taak voor Corrie. Zo heeft ieder werkgroeplid een eigen netwerk. Aloys legt de data voor het zondagmiddagspektakel in de schouwburg al lang van te voren vast en regelt diverse facilitaire zaken binnen de Schouwburg. Lilian betrekt vooral vrijwilligers en mensen uit de wereld van de amateurkunsten bij het festival, zoals vorig jaar het geval was toen de Fanfare uit Lettele optrad samen met het theatergroep Beu. “We zijn een werkgroep die voortkomt uit het deelnemersoverleg van de Deventer Boekenweek. Bijna alle culturele instellingen doen mee aan de Boekenweek.”
Thema van de Boekenweek en dus ook van het ZondagBoekenfestival, is Jong zijn. Dit thema is landelijk vastgesteld. De werkgroep heeft de komst van een aantal schrijvers geregeld die tijdens hun lezing zullen ingaan op dit thema. Naast Connie Palmen zijn dat 'dichter des vaderlands' Ramsey Nasr, Dimitri Verhulst en Thomas Rosenboom. Het publiek wordt bij de ingang verwelkomd door fluisterdichteres Mariska de Groot, die op oorhoogte gedichten influistert. En omdat ze zelf vrij klein van stuk is, doet ze dat gedeeltelijk staand op een trapje… Verder staan een optreden van DSK Trio, een talkshow onder leiding van Alied van der Meer en een boeken- en antiquarenmarkt op het programma.
De werkgroep heeft een aantal bekende Deventenaren gevraagd jeugdfotos toe te sturen. Deze worden aan de muur gehangen waarna het publiek mag raden welke naam er bij hoort. Wie de meeste bekende Deventenaren goed heeft geraden, wint een boekenbon. De werkgroepleden verwachten een interessante middag. ,,De schrijvers zijn in het hele gebouw aanwezig en signeren.

De gezamenlijke afsluiting van het ZondagBoekenfestival wordt gehouden in de grote zaal met een optreden van De Kift. Dat is een spektakel: swingende muziek, mooie Nederlandse teksten en gedichten. Leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum zullen gedichten voordragen, leerlingen van de muziekschool zullen meespelen. De decors en de aankleding van de zaal worden verzorgd door leerlingen van de locatie Arkelstein van het Etty Hillesum Lyceum.

maandag 8 maart 2010

Woorden bij beelden, vers 5

Kunstenaar Baski (www.baski.nl) laat tekstschrijvers verhalen bij zijn Deventer wintertaferelen. Zelf dicht ik bij zijn schilderijen. Eind 2010 zal er een tentoonstelling komen, van deze 'fushion' van kunstdisciplines.




Het sneeuwt een gordijn

Het sneeuwt
Het sneeuwt een gordijn
Het sneeuwt een deken
Het sneeuwt een tapijt

Mensen, blijf binnen
Buiten doet rillen
Botten verkillen
Wensen verstillen

Tussen de vlokken
Kiert het licht
Duwt zich naar buiten
En valt zacht

Morgen wordt er weer sneeuw verwacht